Udeležencev 12. vzpona na Široko ne bo težko prepoznati

_DSC020412. vzpon na Široko, tradicionalno organiziran na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta, je tudi letos postregel z lepim vremenom, razgledom in kulinarično ponudbo. V ospredju pa so seveda bili tekmovalci, 210 jih je bilo, nekaj manj kot lani. Po skoraj 100 jih je v klanec zagrizlo na cestnih kolesih in v tekaških čevljih, po letu premora pa so na svoj račun prišli tudi gorski kolesarji.

Idealni vremenski pogoji, temperature so bile ob sončnem vremenu daleč od tropskih iz prve polovice avgusta, so omogočili dobre rezultate. Rekordov sicer ni bilo, nekoliko tudi na račun za kakih 100 m podaljšane proge za tekače in gorske kolesarje, vseeno pa so bili tisti na vrhu blizu najboljšim rezultatom iz preteklih let.

V teku, ki šteje tudi ta pokal Primorskih novic, je bil zopet nepremagljiv Simon Alič (ŠD Nanos Podnanos), ki si sicer lasti rekorda tako v tekaškem (lansko leto) kot v cestno kolesarskem vzponu (predlani). Letos je s progo opravil v 27 minutah in 57 sekundah. Njegov najbližji zasledovalec, Danijel Vinčec, je zaostal slabe pol minute, točno 30 minut pa je za 4,7 km dolgo progo s povprečnim naklonom 12,8% potreboval Jošt Lapajne (KGT Papež Kamnik).

Tudi pri tekačicah je prvo mesto pripadlo isti osebi kot lansko leto. Daniela DaForno (ŠD Nanos Podanos) je letos potrebovala 33 minut in 54 sekund, za minuto in pol je ugnala Jano Bratina. Na tretjem mestu je pristala Ana Čufer (TD Burja Vipava).

Tekmovalci na gorskih kolesih, ki so z 10 minutami prednosti tekmovali na isti trasi kot tekači, so za opravljeno pot potrebovali v povprečju več časa kot tekači. Najhitrejši, Simon Strnad (KD Brda), je tako potreboval 30 minut in 8 sekund, kmalu za njim pa sta v cilj prikolesarila še Luka Vodopivec (ŠKTD Kamnje) in Franci Žnidarčič (Tržiš).

Razmere so, vsaj sodeč po rezultatih, cestnim kolesarjem letos bolj ustrezale kot lani, ko so najboljši potrebovali več kot 23 minut in pol. Letošnji prvouvrščeni, Valter Bonča (KD Brda Dobrovo), je tako letos potreboval 23 minut in 3 sekunde, pol minute manj kot lani, ko je bil drugi. Takoj za njim so se v dveh sekundah razvrstili še štirje kolesarji, drugo mesto je pripadlo Boštjanu Brelihu (Orbea Geax), tretje pa Davorju Mlekužu (KK Soča).

Ženska udeležba na kolesih ni bila tako številčna kot pri moških, na gorsko kolo ni sedla niti ena tekmovalka, med sedmimi tekmovalkami na asfaltu pa je z naskokom slavila Laura Šimenc (TK Ribnica), s časom 26 minut 24 sekund, ki ji ga lahko zavida marsikateri moški tekmovalec.

Tekmovalni del še zdaleč ni pomenil konec prireditve, saj je sledil srečelov za tekmovalce in podelitev ročno izdelanih pokalov za tekmovalce, ki so bili zopet razvrščeni v veliko število kategorij. Nad kulinarično ponudbo Turistične kmetije Široko se zopet nihče ni pritoževal, nad zabavo po končanem športnem delu za tiste, ki se jim ni mudilo domov, tudi ne. Organizatorji iz Športno kulturno turističnega društva Lom pa so poskrbeli še za prepoznavnost letošnjih udeležencev vzpona, ki so si z udeležbo prislužili majico – v že od daleč opazni roza barvi.

Rezultati cestno in gorsko kolo

Rezultati tek

Fotografije najdete na našem facebook profilu:  https://www.facebook.com/sktd.lom

Apply to attend

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.

Error: Contact form not found.