Tekaški in cestnokolesarski rekord na Širokem!

P125075713. kolesarski vzpon na Široko si bomo zapomnili po odličnih rezultatih. Padla sta namreč oba rekorda v lasti Simona Aliča, najprej je Blaž Bonča podrl rekord v cestnem kolesarstvu, nato pa še Rok Bratina v teku.

Vremenski pogoji so bili z nižjimi temperaturami sicer za tekmovalce očitno zelo ugodni, malo manj pa za obiskovalce, ki jih je bilo nekoliko manj kot prejšnja leta. Tekmovalcev je bilo sicer spet precej. 88 se jih je odločilo za kolesarski vzpon s cestnimi kolesi, 13 z gorskimi, kar 102 tekmovalca sta se odločila za tek, 8 pa je bilo osnovnošolskih tekačev mlajših od 15 let, skupaj torej 211 tekmovalcev.

Najprej so z mosta čez Idrijci štartali cestni kolesarji, že po 22 minutah in 5 sekundah pa so gledalci v cilju lahko pozdravili novega rekorderja proge, Blaža Bončo (Spezzotto Čebela Team). 22:46 je bil rezultat drugouvrščenega Matjaža Marinka (KD Alpe), 22:51 pa tretjega Boštjana Breliha (Orbea-Geax). Vsi trije so s progo opravili hitreje, kot lanskoletni zmagovalec. V ženski konkurenci je bila zopet nepremagljiva Lavra Šimenc (KD Alpe) s časom 27:00.

Pri gorskih kolesarjih novega rekorda ni bilo, kljub temu pa je zmagovalec Blaž Uršič (KK Pantal) z rezultatom 29:44 glede na razmočeno progo postavil odličen rezultat. Luka Tavčar na drugem mestu je imel čas 30:02, na tretjem je bil Mitja Černe (DEŠ Fleš) z rezultatom 30:37.

Manj težav z razmočeno progo so imeli tekači, ki so v povprečju tekli za skoraj minuto hitreje kot lani in tudi v tej kategoriji je padel nov rekord. Postavil ga je Rok Bratina (KGT Papež), ki je za 4,8 km dolgo progo potreboval 27 minut in 3 sekunde, kar je 14 sekunde bolje od prejšnjega rekorda, ki ga je Simon Alič postavil leta 2012 na 100 metrov krajši razdalji. Za Rokom je naslednji v cilj pritekel Danijel Vinčec (ŠD 3Šport), njegov rezultat je bil 28:03, na drugo mesto pa se je uvrstil že petič v zadnjih 6 letih. Na tretjem mestu je bil še en večkratni udeleženec vzpona, zmagovalec leta 2009 in 2011, Klemen Triler (TSK Olimpik) s časom 29:00.

V konkurenci tekačic novega rekorda ni bilo, vseeno pa je čas 34:21, s katerim je na Širokem prvič zmagala Ana Čufer (TD Burja Vipava), eden boljših časov proge. Mihaela Tušar, ki je na vzponu že zmagovala, je imela na drugem mestu čas 34:56. Tretja je bila Marta Švigelj (slikopleskarstvo Švigelj) s časom 37:18.

Poleg nagrad za absolutno najboljše in najboljše v svojih kategorijah, so priznanja dobili tudi najmlajši udeleženec (8-letni Gašper Manfreda), najstarejši udeleženec (77-letni Marko Rejec) in tekmovalec iz najbolj oddaljenega kraja (Marko Plank iz Štor).

Po končanem tekmovanju je seveda sledilo druženje in zabava ob glasbi, pijači in obilnih porcijah dobrot s Turistične kmetije Široko. Zopet se je potrdilo, da je Vzpon na Široko prava kolesarsko-tekaška veselica. Hvala vsem udeležencem in ne dvomimo, da se boste vzpona zopet udeležili v prihodnjih letih!

Fotografije najdete na našem Facebook profilu: https://www.facebook.com/sktd.lom/photos_albums

REZULTATI

Cestno kolesarstvo absolutno

Cestno kolesarstvo po kategorijah

Gorsko kolesarstvo absolutno

Gorsko kolesarstvo po kategorijah

Tek absolutno

Tek po kategorijah

Apply to attend

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.

Error: Contact form not found.