20 let Sole Lom

VISOK JUBILE10806321_795244137189169_5799842917316639662_nJ LOMLJANSKEGA KOLEKTIVA

Preteklo leto je bilo za nogometni klub SOLA LOM pomembno leto, saj je v letu 2014 praznoval 20 letnico obstoja. Visok jubilej smo primerno obeležili s piknikom za vse bivše in sedanje igralce, za igralce in simpatizerje smo pripravili spominske majice, v sklopu nabave športne opreme ŠKTD Lom-a pa smo dobili tudi nove drese.

 

Pa povejmo najprej nekaj o teh dvajsetih letih delovanja:

KMN Sola Lom je nastal leta 1994, ko so se mladi nadobudni Lomljani odločili, da bodo resneje pričeli z obiskovanjem turnirjev. Ime Sola Lom je nastala po prejetju darilnih majic pivovarne Union z napisom Sola, to pa so združili z imenom kraja in nastalo je ime Sola Lom. V naslednjih 20 letih je za ekipo igralo kar 74 igralcev, med njimi je bil na primer tudi Benjamin Melink.

Prvi turnir je Sola Lom odigrala na turnirju na Idriji pri Bači 8. 5. 1994. V prvih dveh letih ekipa ni zabeležila vidnejših uspehov, je pa nabirala neprecenljive izkušnje, ki so prišli prav v kasnejših letih, ko so se uspehi kar vrstili.

V letu 1996 je tako Sola lom osvojila svoj prvi pokal na turnirju trojk v Volčah, kjer no finala celo ni prejela nobenega gola, v finalu pa je morala priznati premoč ekipi Krikov vrh, sestavljene iz igralcev bolj poznanega Flamenga. Naslednje leto (1997) je ekipa svoj prvi pokal osvojila tudi na turnirju 4+1 v Kobaridu.

1998 leta je leto, ko se prično rezultati beležiti tudi v biltenu. Najprej pa je svoj bilten dobila Zimska liga, kjer so teka leta igralci Sole Lom zabeležili zelo dober rezultat in sicer 4. mesto v drugi ligi. V 14 tekmah so sicer zabeležili 8 zmag in 6 porazov.

Leto pred novim tisočletjem je prineslo v vitrine kar 7 pokalov, od teh je v spominih navzočih najbolj ostal turnir v Trebuši, kjer je ekipa osvojila 2. mesto, čeprav je v finalu po polčasu vodila že z 3 : 1, vendar so merjasca domov vseeno odnesli nasprotniki, ki so v drugim polčasu z revolucionalno igro, z vratarjem v polju uspeli preobrniti rezultat v svojo korist. Na tem turnirju se je rodila tudi, v današnjih časih zelo priljubljena, igra smešenja nasprotnika z uhcami. Demonstrator je bil kdo druj kot, mojster nogometne žoge, Elvis.

Na prelomu tisočletja se je Sola Lom izkazala s 1. mestom, druge lige, Zimske lige. Na žalost pokal ne krasi vitrine v Faružu, saj se je nekje na pol poti izgubil. Poleg tega je ekipa to leto osvojila še 10 pokalov, najodmevnejši od teh je bil pokal z Idrije pri Bači, ki se je izmikal že od samih začetkov kluba.

Leto 2001 je v Lom prineslo asfaltno igrišče, kar je pripomoglo k še boljšim pripravam, vseeno pa je bilo to leto za polovico bolj skromno s pokali kot leto pred tem. Še najbolj se je ekipa izkazala na Žagi ko je osvojila 4. mesto. V vitrinah 5 pokalov.

Pa pojdimo pri pregledu leta 2002 na domače igrišče v Lom, kjer so fantje Sole Lom z veloko borbenostjo in srčnostjo priborili 2. mesto. Na krilih navijačev so v polfinalu premagali tudi do tedaj nepremagljivo ekipo MIKU. Mlajša generacija si bo turnir zapomnila tudi po nezmožnosti komunikacije naslednje dni. 9 pokalov.

Podružnična ekipa Strelovod je v letu 2003 osvojil svoj prvi pokal (Slap ob Idrijci – trojke – 3. Mesto). V medijih pa je najbolj odmevala novica o 1. mestu Sole Lom v Kojskem, s prvih strani tabloidov pa se je, s pokalom za najboljšega igralca, smehljal matador Smiljan. Bera pokalov povečana za 9.

Leto, ki je po mnenju mnogih prineslo največji uspeh, leto ko so v Podbrdu pred Sola Lom pokleknile ekipe, kot so: fantički, Ponikve, Ex-Fantički, Volče, Poliester, leto ko je Damjan Zaklenil podbrška vrata, a tudi leto, ko je na žalost zmanjkalo malenkost moči v Finalu Podbrda. Vseeno je to 2. mesto s Podbrda 2004, kot rečeno zabeleženo kot največji uspeh. Ducat pokalov.

Leto po osvojitvi svojega prvega pokala (2005), pa je ekipa Strelovoda stopilo v prvi plan, iz Kojskega prinesla pokal, ki je to leto dvignil največ prahu, stare žene na vasi pa so o tem dogodku spletle največ bajk in pripovedk. 11 pokalov.

V letu 2006 se Ponovno vračamo v Lom, kjer je Sola Lom z izjemno igro pokorila celotno smetano na turnirju. Za češnjico na torti pa je naj vratar postal Damjan, Edi pa je največkrat zatresel okvir nasprotnikovih vrat. Svoj kos torte si je s 4. Mestom odrezal tudi Strelovod in s tem zaključil dekoracijo. 6 pokalov.

Leta 2007 se je trem obstoječim ekipam pridružila še Bambuča, ki je počasi pričela nabirati izkušnje. V tem letu so sicer najboljši rezultat ponovno dosegli Strelovodarji, z drugim mestom na Kamnem. Pokalov: 7.

V Lomu se redkokdaj zgodi, da domača ekipa ne dobi pokala, nič drugače ni bilo niti leta 2008, ko je Lomljanska živelj ponovno nazdravljala iz največjega pokala. Tokrat so se igralci Sole Lom izkazali pri streljanju šestmetrovk, saj so tako v četrtfinalu, kot v finalu zadeli vse strele in se na koncu zasluženo veselili. Tega leta se je polica v Faružu podaljšala za 11 pokalov.

Avče slovijo kot turnir z največjimi pokali. Že leto poprej smo osvojili enega, v letu 2009 pa smo uspeh ponovili. Drugo mesto je imelo malenkostno grenak priokus, saj smo izgubili proti ekipi, ki smo jo v predtekmovanju gladko premagali. Za vitrino smo nabrali 6 pokalov.

Bilten za leto 2010 hrani zavajajoče podatke o najpomembnejšem pokalu sezone. Zakaj je tako nam še do danes ni jasno. Je pa ta pokal dosegla ekipa Strelovoda na Ljubinju. Po v Biltenu znanih podatkih pa je to leto na turnirjih dozorelo 5 pokalov.

Tudi leta 2011 je prišel čas poletnih počitnic (manemoj), mladina pa se je od naporov šole sproščala na festivalu Gora Rocka. Tja se je na odpravila tudi polovica ekipe Sole lom, ki je igrala na turnirju v Zatolminu. Še prej pa so osvojili turnir v Zatolminu. Lahko bi bili pametni in bi rekli: ”združili so koristno s prijetnim”. To leto je prineslo v vitrino rekordno število pokalov in sicer kar 15.

Leto 2012 je prineslo 10 pokalov, ko pa smo prešteli že vse gole, pokale ter druge statistične pokale, je prišel pred novim letom še turnir v Dolah nad Idrijo, kjer smo osvojili še en pokal in to kar za 1. mesto. Seveda ni potrebno poudarjati, da je bilo po turnirju veselo. 11 pokalov.

Leto 2013 je prineslo manjše število pokalov (7), a so bili od teh kar trije za 1. mesto. Najbolj je izstopalo 1. mesto v Lomu, ki ga je osvojila združena ekipa Strelovoda in Kondorja. Poleg tega smo bili najboljši še enkrat v Dolah in na Ligu.

 

Kot že rečeno smo za 20 letnico obstoja pripravili piknik, na katerem se je precej dogajalo. Najprej smo se nekoliko okrepčali, da smo lahko pričeli s spretnostnimi igrami. V treh igrah: žongliranje, strelih na gol ter strelih na koš se je pomerilo po pet kandidatov. Seveda smo igre nekoliko zakomplicirali z žogami neuradnih velikosti in tež, ter z modificiranim golom. V prvi igri je bil najboljši Jure, v drugi Martin, v zadnji pa Dani. Vsi tekmovalci pa so prejeli tudi praktične nagrade.

Kasneje smo ob pregledu vseh 20 let in predstavitvi najpomembnejših pokalov izvedli še kviz z dvajsetimi vprašanji. Na koncu se je s poznavanjem zgodovine najbolj izkazal Tomaž.

Igralci Sole Lom pa smo glasovali tudi za najboljšega igralca, ki je kdaj igral za Sola Lom. Za najboljšega smo prepričljivo izglasovali Elvisa Šavlija – Čopiča. Iskrene čestitke še enkrat!

foto. Rok Levpušček

10806321_795244137189169_5799842917316639662_n10511239_795244323855817_5156533750244551989_n

Apply to attend

Give us a call or fill in the form below and we'll contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.

Error: Contact form not found.